Информации

Дивиот свет во Италија: Caprimulgus europaeus Linnaeus, 1758 година

Дивиот свет во Италија: Caprimulgus europaeus Linnaeus, 1758 година

Систематска класификација и дистрибуција

Класа: Птици
Со цел: Caprimulgiformi
Семејство: Ноќници
Вид: Капримулгус
Видови: В. европеј Линеј, 1758 година

Ноќната ноќница (позната и како калкубото, европски капримулго и ноќен був) е присутна низ цела Европа, во Северна Африка и во западна и централна Азија. Во текот на зимата тој ги посетува цела Африка и северозападно од Индија.
Во Италија е широко распространета низ целиот полуостров, пристигнува во пролет и повторно заминува на есен, ретко кој останува на зима.

Локалните подвидови ги оставаат своите јајца низ цела Европа, со исклучок на Исланд, Шкотска, јужна Португалија и Пелопонез. Видот е претставен и на повеќето медитерански острови. Во Скандинавија, населен е само југот. Во Централна Европа тоа е ретка птица која се шири како леопард, ја има и во Шпанија и во државите од Источна Европа.
- C. europaeus: номиналната форма ги изведува јајцата во регионите лоцирани повеќе северно од горенаведените земји. На исток, нивните места за шрафирање се протегаат во централна Азија, до горниот степен на theенисеј.
- C. meridionalis: ширењето на овој подвидови се наоѓа на југ и започнува во Шпанија и Магреб, вклучува јужна Европа, вклучувајќи ги повеќето медитерански острови и достигнува Кавказ и Каспиското Море преку територијата на Црното Море.
- C. sarudnyi: главната област на дифузија на овој подвид се наоѓа во северните степи на централна Азија, особено во Казахстан и Киргистан. На југ од оваа област е територијата на:
- В. неунини: овој помал и полесен подвид има територија на шрафирање на северен Ирак и Иран, источно до Тиен Шан преку Туркменистан и Узбекистан.
- В.: Просториите за влечење од овој подвиг се наоѓаат во северозападна Монголија и северозападна Кина.
- В. дементиевци: нивните области на дифузија се прошируваат на исток и одат од езерото Бајкал до северозападна Монголија.

Козар - Caprimulgus europaeus

Козар - Caprimulgus europaeus (фото www.cesarebrizio.it)

Козар - Caprimulgus europaeus (фото Ричард Ивс)

Различни карактери

Должина: см
Крилја распон: см
Тежина: 45-95 гр

Ноќната ноќ е птица со големина на црнокосец, или малку повеќе, со голема, рамна и многу кратка глава, но многу широк клун опкружен со надолу (филопиумите што се користат за фаќање инсекти во лет) во основата на клунот. Кратките шепи со издолжениот среден прст се скоро невидливи за време на набудување на терен. Пливата, многу миметичка на земја, има кафеави и сиви тонови, со полесни ленти и потемни закрпи. Крилјата се исклучително долги, но исто така и доста тесни; кај машките има бели дамки во крилјата и исто така лапката на надворешните кормили на долгата опашка е бела, додека централната е темно црна и кафеава. Theенките немаат карактеристични карактеристики на крилјата и опашката. За време на летот, птицата се појавува значително поголема и српска форма. Разликите помеѓу подвидовите не се очигледни. Видовите на југ и југо-исток се малку помали и полесни во боењето на плимата и се помалку богати за разлика. Подвидовите на Централна Азија, наместо тоа, потсетуваат на номиналната форма.

Биологија

Хеч двапати годишно. Енката лежи една или две јајца, по можност под грмушките чии гранки се спуштаат на земја. Инкубациониот период трае 17 дена; родителите остануваат цел ден да се одмораат на гнездата, дури и кога веќе се подготвени да летаат. Со навики на самракот и ноќните часови, тој патува низ насадите со брз и безбеден лет во потрага по молци и други ноќни инсекти, кои ја сочинуваат неговата вообичаена храна. Плендите се проголтани на мувата во огромниот клун, опкружени со филиформни пердуви кои го спречуваат тоа да избега.
Во други времиња, се населува на голиот терен или на гранка со добра видливост од која сјае кратки летови, често со неверојатни траектории, за да ги зграби инсектите што нејзините големи очи ги сфатиле во мракот.